top of page

Genetikk, helse og diverse relevante artikler.

Colors of my world. Artikkel skrevet av min mentor JP Yousha.
Publisert  bla. i en ryddig og lettlest presentasjon: 
The Great Dane magazine nummer 1 >>


Les den originale artikkelen her  ( PDF ) >>


 

Systematic Loss of the Irish Spotting Gene.
Artikkel skrevet a min venn i Canada;
Kristianne Delorme,Cilka Great Danes
Les denne viktige artikkelen her (PDF) >>


"A breeder simply should not have the opinion that only parts of the genotype matter when in fact the entire genotype matters as a whole. It is there for us to guard, protect and generate future Great Danes. The loss of genetic information which includes the Harlequin gene and the Irish Spotting Gene is the aim every breeder should have in mind. It is of fundamental importance that every breeder strives for correctness in their breed which includes colour."

Artist: Sydney Whitwell Hyrule Design

Øverst fra venstre: Gul med sort maske ( fawn )
Sort.

Harlekin.
Merle.
Øverst fra høyre: tigrete ( brindle ).
Blå.
Mantel.
Mantle tegnet merle.

Ernæring er et komplisert tema å skrive om, så det skal jeg ikke begi meg veldig inn på.
Grunnen til at jeg legger ut litt tekst og artikler her er at det det synes å finnes et behov for litt informasjon ut til valpekjøpere av rasen.
For ca 20-25 år siden hørte man om hunder som hadde pådratt seg vokser-relaterte tilstander. Mange av disse tilstandene høres sjeldent om nå. Hvorfor er det slik?
Jeg tror at mye av årsaken er at vi har tilgang på bedre fôr som er nøye utviklet gjennom forskning og testing.

Når man har funnet det fullverdig tørrfôr til valpen sin som man vil bruke, er det viktig at man ikke tilsetter ting i maten som forstyrrer den ernæringsmessige balansen i fôret. 

Det finnes tilstander som grand danois kan pådra seg under veksten og det er derfor veldig viktig at man holder seg til fagmiljøenes anbefalinger om korrekt fôring. Når valpen er i vekst skal den fôres med et fôr som er beregnet for sin alder og størrelse. Dvs; et large bred fôr. Dette kan de aller fleste få tak i, og har ikke din lokale dyrebutikk eller veterinær det inne, så bestiller de det som regel inn til deg.

I bunnen av denne siden linker jeg opp til noen gamle artikler om ernæring. Selv om noen av disse er ganske gammel er de absolutt aktuell. ( Sitter det noen der ute med oppdaterte tekst tar jeg gjerne imot den. ) De inneholder og noen bilder som viser hva som kan hende når valpen fôres feil
Artiklene har vært publisert i bladet Hundesport.
Vi vet at det stadig forskes på fôr, det sees på innhold av f.eks taurin. Noen forsker på om manglende fiberinnhold kan ha noe å si for magedreining. 

Vi bruker Royal Canine  Large breed og noe Hills Large breed på våre hunder. Det har vi gjort helt siden i 1998.
Får hundene våre kjøtt i maten er det ProVit uten vitaminer til hunder i vekst.
For de som tror at vi er sponset, så er vi ikke det.


Jeg har tatt meg den frihet å sakse følgende tekst fra Royal Canine sine websider: 

Ernæring for en to måneder gammel valp

Når valpen er to måneder, er det viktig å støtte utviklingen av valpens skjelettstruktur. Den trenger da kalsium og fosfor i nøye regulerte mengder. Dette bidrar til at skjelettet vokser effektivt, noe som er avgjørende for den generelle helsen og er spesielt viktig hos større hunder, som har ben som skal bære mye muskler og kroppsvev.

Ernæring ved fire måneders alder

Valpens skjelett utvikler seg fortsatt på dette stadiet, så den trenger fremdeles et kosthold med riktig ernæringsmessig balanse av kalsium og fosfor. Valpen absorberer kalsium passivt – kroppen kan ikke regulere hvor mye den tar opp, så når valpen er under seks måneder, kan den ikke beskytte seg mot overdrevet inntak. Overabsorpsjon av kalsium kan føre til flere skjelettdeformasjoner, så hold deg til de anbefalte retningslinjene: 0,5 g kalsium for hvert kilo kroppsvekt per dag.

Ernæring for en syv måneder gammel valp

Valpen begynner å bygge kroppsmasse rundt dette stadiet, så proteiner er viktig. Det er viktig at proteinet er av den rette typen; av høy kvalitet som er lett fordøyelig. Dette gjør det enklere for kroppen å absorbere og resirkulere aminosyrene, og bygge sunt kroppsvev og antistoffer. 

Forholdet mellom protein og kalorier bør være høyere i kostholdet til en valp enn hos en voksen hund, da valpene går gjennom en hurtig vekst. Uten protein i kostholdet kan de få nedsatt immunforsvar, pels og hud i dårlig forfatning, og valpen kan forbli underutviklet. Det er viktig å ha kontroll på størrelsen til matporsjonene deres, så de ikke blir overvektige i denne avgjørende fasen av livet.

Ernæring for en ti måneder gammel valp

Miniatyrhunder og andre små hunderaser er nærmest utvokst rundt 10 måneder gammel, mens de større hunderasene fremdeles fortsetter å vokse. I denne alderen er det viktig for alle typer hunder å få ernæringsmessig støtte for leddene sine, spesielt for store og meget store hunder, da musklene vokser og legger press på skjelettet. Glukosamin og kondroitin er to viktige næringstoffer som bidrar til en normal leddfunksjon gjennom næring av brusk og væske. Uten disse to næringsstoffene, kan valper ende opp med leddproblemer senere i livet. 

Ernæring hos voksne hunder

En voksen hund har behov for et velbalansert kosthold for å unngå overvekt. Det er anslått at over en fjerdedel av alle voksne hunder har fedme, noe som kan føre til unødig press på bein, ledd og organer, samt redusere hundens livskvalitet. Dersom valpen har blitt fôret med ernæringsmessig velbalansert fôr i anbefalte mengder i løpet av sine første levemåneder, blir den til en sunn og glad voksen hund.

Veterinæren din kan gi deg råd om du er usikker på hvordan du kan gi den beste næringen til valpen din ut ifra alderen og livstilen dens.

Artikler om rasen:

Rasepresentasjon - artikkel publisert i bladet Hundepsort i 2015 
Ler artikkelen her >>

Fôring av valp - bakterier i råfôr.
(Hundesport 2018 )
Les artikkelen her >> 

Ernæringens betydning for utvikling av skjelettsykdommer.
( Hundesport 2003 )
Les artikkelen her >>

Rapport fra prosjektet : Forskning - fôring - vekst.
(Hundesport )
Les artikkelen her  >>

(Vær 
oppmerksomhet på at dette er eldre artikler).


 

Bildene under viser tilstander som kan oppstå når valper av store, hurtigvoksende raser feilernæres. ( Sakset fra artiklene over ).

Siden er under arbeid.
Denne siden fungerer best på stasjonære maskiner.

Hva er:
AD?
Albueleddsdysplasi er et samlebegrep for ulike arvelige vekstforstyrrelser som kan skje i albuen under hundens oppvekst. Disse innebærer fragmentert processus coronoideus (FCP), osteochondrose (OCD), ununited anconeal process (UAP), samt uspesifikk artrose.

HOD?

ENOSTOSE?
 

bottom of page